Runesten som mælk på køl? Runesten som fake news? Eller som et maleri, en performance eller en musikvideo?
Ni samtidskunstnere giver hver deres bud på en fortolkning af de runesten, der gik til i Københavns store brand for knap 300 år siden. Det sker i udstillingen “De Tabte Runesten” i Rundetaarns smukke Bibliotekssal fra den 20. juni til den 24. august.
Under Københavns store brand i 1728 gik ni runesten tabt. I alt var 12 runesten fra hele landet blevet bragt til hovedstaden efter ønske fra kong Frederik III. Her skulle de placeres ved foden af Rundetaarn.
De tre overlevende runesten befinder sig nu i trygge rammer på Nationalmuseet, men de ni andre har man måttet spejde langt efter. Indtil nu.
I en ny særudstilling, “De Tabte Runesten”, skabt af kuratorgruppen Kaellingstenen og Rundetaarn bringer ni samtidskunstnere stenene til live igen og undersøger, hvilke historier der forsvandt sammen med runestenene, og hvilke der vil have gavn af at komme til orde i dag.
“De Tabte Runesten” åbner den 20. juni i Rundetaarns Bibliotekssal, hvor kunstnerne samme aften afholder en Tower Talk, der går i dybden med udstillingen.