Ny bog om Danmarks fodboldslandstræner

Ny bog om Danmarks fodboldslandstræner

Forfatter Morten Glinvad har skrevet en ny bog om Danmarks fodboldlandstræner Kasper Hjulmand, der udkom 27. august.

En forårsdag i 2017 kørte journalisten Morten Glinvad til Farum for at drikke kaffe med FC Nordsjællands cheftræner, Kasper Hjulmand. Besøget havde ét formål: Morten Glinvad ville overbevise Hjulmand om at medvirke i en bog, der skulle følge ham gennem nogle år frem mod det næste skridt i trænerkarrieren.

»Det er et godt tidspunkt. Jeg er sikker på, at dit næste trænerjob bliver et spændende sted,« sagde Morten Glinvad.

Hjulmand var med på ideen, og i de følgende tre år har Morten Glinvad fulgt karrieren tæt. Han har lyttet med på Hjulmands taktikmøder i FC Nordsjælland, og han fulgte med i kulissen i de dramatiske dage, hvor Kasper Hjulmand troede, at han skulle være ny træner for den belgiske storklub Anderlecht. Og i foråret 2019 var Glinvad som en af ganske få indviet i de hemmelige forhandlinger mellem Kasper Hjulmand og DBU om det danske landstrænerjob.

Kasper Hjulmand – Fodbolddrømmer får vi den fulde historie om forløbet op til Hjulmands ansættelse. Siden har forfatteren fulgt Hjulmand gennem det år, hvor han har gemt sig fra offentligheden, mens han ventede på at tiltræde som landstræner i sommeren 2020.

I den tid har Kasper Hjulmand udforsket selve fodboldens tilstand gennem besøg hos nogle af verdens største trænere og klubber. Og han har forsøgt at forstå identiteten i det land, han nu skal repræsentere som landstræner. Vi hører, hvad Kasper Hjulmand er formet af: Fra barndommen på Djursland til den fodboldmæssige vækkelse ved synet af Ajax’ og Barcelonas spektakulære storhold i 1990’erne. De hold gav ham en inspiration, som også har givet ham modstand undervejs. For er man ikke en romantisk drømmer, hvis man tror på, at man i en lille dansk klub kan få succes ved at angribe i stedet for at forsvare?

Kasper Hjulmand drømmer stort. Uden visioner når man ingenting. Det har vist sig både at være hans styrke og svaghed som fodboldtræner. I FC Nordsjælland førte han en lille klub med en klar identitet til et sensationelt mesterskab. I Mainz i Tyskland oplevede han, hvor galt det går, når han og hans overordnede ikke drømmer om det samme.

Da Kasper Hjulmand i 2017 sagde ja til at medvirke i denne bog, havde hverken han eller Morten Glinvad forestillet sig, at hovedpersonen ville være dansk landstræner på dens sidste side. Og store klubber i udlandet fristede. Men selvfølgelig kan en bonderøv fra Auning ikke sige nej til at blive træner for hele Danmarks hold.

Bogen udkommer i samme uge, som Kasper Hjulmand udtager sit første landshold. Det sker op til Nations League-kampene i begyndelsen af september. Danmark møder Belgien lørdag 5. september og England tirsdag 8. september.

Share