Essey om legendariske cykelryttere udgives i ny dansk udgave

Essey om legendariske cykelryttere udgives i ny dansk udgave

”Der er blod i Ginos årer. I Faustos er der benzin.” Sådan beskriver den italienske forfatter og krigskorrespondent Curzio Malaparte de to cykellegender Fausto Coppi og Gino Bartali i sit essay fra 1949. Teksten udkom første gang i forbindelse med Tour de France det år, og nu udgives den i en ny udgave op til samme løb, 75 år senere.

Med sit klassiske essay om den berømte duel mellem Coppi og Bartali var Malaparte med til at skabe præcedens for, hvordan de bedste skribenter stadig skriver om rivaliseringer mellem ryttere som Vingegaard og Pogacar. Essayet tager læseren med ind i hjertet af cykelsporten – det er en fængslende skildring af de to cykelstjernes rivalisering fyldt med symboler og mytologi.

For Malaparte var cykelsporten et lyspunkt i en tid, hvor Europa var under stor forandring. De to ryttere blev et billede på kløften mellem det gamle og det nye Europa, hvor Bartali stod for tradition og tro, og Coppi for udvikling og rationalisme. Dog er det tydeligt, at Malaparte havde en favorit i Gino Bartali, fordi de begge var fra Toscana, hvor Tour de France desuden indledes i 2024.

Denne anden udgave af bogen i dansk oversættelse inkluderer et nyt efterord af forfatter og cykelkommentator Bastian Emil Goldschmidt, der bl.a. reflekterer over de to cykelrytteres eftermæle, den kontroversielle forfatters liv og perioden, der af mange stadig opfattes som cykelsportens guldalder.

Om forfatterne
Curzio Malaparte (1898-1957) var en kontroversiel forfatter, krigskorrespondent og filmskaber. Han er særligt kendt for sin dokumentariske roman Kaputt, der skildrer et absurd og ondt miljø på østfronten under Anden Verdenskrig.

Bastian Emil Goldschmidt (f. 1992) arbejder som cykelkommentator og -reporter for bl.a. Eurosport og Politiken. Han er forfatter til bøgerne Fremad (2021) og Verden af Vilje (2022).

Share