Ny DR-dokumentar om de danske gidsler i Kuwait

Ny DR-dokumentar om de danske gidsler i Kuwait

I tre afsnit afdækkes historien om nogle af de danskere, som blev fanget i Kuwait, da Iraks diktator Saddam Hussein invaderede landet i august 1990. Serien giver et enestående indblik i, hvordan den danske udenrigstjeneste arbejdede i den første fase af Golfkrigen.

Nogle gange overgår virkeligheden fantasien. Det må siges at være tilfældet for nogle af de helt almindelige, men exceptionelt modige udlandsdanskere, der risikerede deres egne liv for at hjælpe andre i Kuwait, hvor de var fanget da Saddam Hussein rykkede ind og startede Golfkrigen.

‘Saddams danske gidsler’ fortæller om den første fase af krigen, hvor Saddam Hussein spiller højt spil ved at invadere nabolandet Kuwait – og USA og Vesten gør sig klar til krig. Serien er samtidig en sand beretning om en række almindelige danskere, der bliver fanget på den forkerte side i en international storkonflikt.

En af de modige danskere er kvinden Wicki Ball. Hun arbejdede inden invasionen som personlig assistent hos British Airways. Sammen med andre vesterlændinge hjalp hun – med livet som indsats – med at transportere først mad til folk på forskellige gemmesteder og dernæst at flytte folk rundt til sikrede huse.

Vi møder i dokumentaren også attaché på ambassaden i Kuwait Mogens Pedersen. Han producerede fra krigens start falske pas for at hjælpe andre vestlige gidsler. Mens de amerikanske tropper gør sig klar til at bombe Irak, er han det eneste danske gidsel tilbage i Bagdad. Under offentlighedens radar sender det danske udenrigsministerium specialisten Mads Sandau og kommunikationseksperten Tine Astrupgaard ud på en farlig og tophemmelig mission for at få Mogens Pedersen hjem.

For første gang oplever vi historien gennem de danske gidslers private videooptagelser. De private optagelser er flettet sammen med interviews med gidslerne, nyhedsarkivmateriale og dramatiseringer af begivenhederne. “Med ’Saddams danske gidsler’ har vi ønsket at formidle historien om starten på den første Irak-krig. Man får fortællingen om en væsentlig periode i dansk udenrigspolitik fortalt af en række danskere, der blev fanget i konflikten”, siger DR-redaktør for serien Jytte Bergmann Moll og uddyber: “Serien er baseret på bogen ‘Det sidste gidsel’ – og bygger på omfattende research, gidslernes egne fortællinger og privatoptagelser. Samtidig er det formidlet, så det nærmest er som at se en spændingsserie”.

Alle tre afsnit af ’Saddams danske gidsler’ kan ses på DRTV tirsdag den 19. december fra klokken 6.00.

Share