Saunaer er en fast del af finnernes liv

Saunaer er en fast del af finnernes liv

Der bor omkring 5,5 millioner mennesker i Finland. Og der findes omkring tre milloner saunaer i Finland. Det siger lidt om, hvor meget det at gå i sauna fylder i finnernes liv.

Finnerne bliver født, lever og dør i saunaer. Nogen gange helt bogstavligt. Og ofte i overført forstand. Langt de fleste finner går i sauna flere gange om ugen. Hvis de ikke selv har en sauna i deres hjem benytter de en af de mange offentlig tilgængelig saunaer. For rigtig mange finner er det et sted at slappe af, et sted at være sammen med deres venner, men også et sted, hvor alle er lige, og ingen kan se social status. Finnerne mødes ganske enkelt på lige fod i deres saunaer. Og så er det sted at slippe væk fra hverdagens trivialiteter og bekymringer.

Saunaens hovedstad er Tampere, placeret  i regionen Pirkanmaa i det sydvestlige Finland. I byen, hvor der bor omkring 250.000 mennesker findes omkring 60 saunaer med offentlig adgang. I Tampere ser de ishockey og går i sauna. Og det gør de ofte.

En af de mest kendte saunaer i Tampere hedder Rauhaniemi, der har rødder helt tilbage til 1929, og ligger ved den ekstremt smukke Näsijärvi sø. Rauhaniemi består af to traditionelle saunaer og så en temple-sauna i et stort telt. I den sidstnævnte benyttes brænde til opvarmning, og der må i øvrigt ikke tales i tempelsaunaen. De to traditionelle saunaer bærer præg af at meget er sket der. Man kan mærke historien og kulturen i de slidte brædder. De tilknyttede bade, og i øvrigt også omklædningsrummene, ligner noget fra en anden tid, men de føles rigtige. Man føler sig gennemskullet med finsk kultur, når man gør sig klar til det hellige saunabesøg.
Og efter lidt tid i den ekstreme varme er det jo bare at gå de få meter og hoppe i Näsijärvi. Det kan du med fordel gøre hele året. Smukt og forfriskende.

Alle slags finner besøger Rauhaniemi. Det bør alle andre også gøre.

Share