Fascinerende beretning om et fascinerende cykelløb

Fascinerende beretning om et fascinerende cykelløb

Den 23. april er Giro d’Italia 1949, skrevet af Dino Buzzati, udkommet på dansk. JuicyNet.dk har haft lejlighed til at læse bogen.

Af Kenneth Møller Kristensen

Der kommer mange cykelbøger i disse år. Nogen mere relevante end andre. Nogen mere velskrevet end andre og nogen med en mere bred appel end andre. En bog om et cykelløb i 1949 lyder umiddelbart som noget kun en lille udvalgt skare af cykelfans kan have interesse i. Men sådan er det nødvendigvis ikke.

Interesserer du dig bare det mindste for sprog og fascinerende fortællinger. Kan du nyde hvad måden en sætning er bygget op på kan gøre ved dig eller er du bare glad et mangfoldigt ordvalg? Hvis ja, så bør du læse Dino Buzzattis Giro d’Italia 1949. Du kan i givet fald ikke undgå at blive fascineret og ligefrem forundret over, hvordan sproget kan bruges til at sætte en scene, som ihverfald indfangede denne anmelder.

Dino Buzzatti levede fra 1906 til 1972. Han var forfatter, skribent, maler og poet. Han arbejdede som journalist for Corriere della Sera, og det er hans beretninger til avisen i 1949, der udgør bogen. Skrevet i takt med at cykelløbet udviklede sig.
Buzzatti, der tydeligt var tydelig inspireret af Franz Kafka, er en af de meste betydningsfulde forfattere i Italiens historie. Tatarernes ørken (Il deserto dei tatari) fra 1940 betegnes ofte som hans hovedværk. Andre kendte værker er Besættelsen (Un Amore) fra 1963 og Sessante racconti fra 1958.
Hans reportager bruges ofte som et referencepunkt indenfor sportsjournalistik. Mange mener Buzzatti satte nye standarder for sportsjournalistik.

Buzzatti vidste ikke meget om cykelløb, da han skrev sine rapportager til Corriere della Sera om Giro’en 1949. Det lyder sandsynligt for hans beretninger handler mere om mennesker, om skæbner og om Italien.

Bogen er blandt andet et tidsbillede på et Italien og en tid, der ikke er svær at blive fascineret af. Bogen er også en understregning af hvor betydningsfulde cykelstjernerne Fausto Coppi og Gino Bartali har været. Ikke blot for italiensk cykelsport. Men ganske enkelt for Italien. Bogen handler nemlig også om hvor splittet Støvelandet var. Både politisk og økonomisk, i land og by og så i fans af Coppi og fans af Bartali. Det formår Buzzatti at flette ind i sine beretninger.

Giro d’Italia 1949 er meget. Og er mange forskellig ting. Der er naturligvis passager om et 75 år gammelt cykelløb, der ikke er så relevante nu. Men lad ikke dem overskygge din læseoplevelse. Du bør læse denne bog. Af mange grunde Punktum

Fem appelsiner fra JuicyNet.dk

Giro d’Italia 1949 er udkommet på dansk hos forlaget Jensen & Dalgaard. Den er oversat af Janne Jansen, der er forord af Brian Nygaard, bogen er på 222 sider og koster vejledende kr. 269,-

Share