Tivolis gamle Træ-rutschebane fylder 110  år

Tivolis gamle Træ-rutschebane fylder 110  år

Det går op og ned i Rutschebane-branchen. Ikke desto mindre har Tivolis gamle Rutschebane holdt sig på toppen i 110 år. Rutschebanen har vundet priser, haft celebre passagerer som Dronning Margrethe, Paris Hilton og Michael Jackson og er flere gange blevet kåret som Tivolis mest populære forlystelse. I år kan den folkekære forlystelse fejre 110 års op- og nedture med mange millioner gæster fra hele verden.

Den 12. juni fejrer Rutschebanen 110-års jubilæum, og det bliver markeret med festlig oppyntning af den gamle forlystelse.

Året er 1914. Første Verdenskrig bryder ud, den første planmæssige ruteflytrafik bliver indledt i USA, danske tjenestepiger skifter officielt titel til ”husassistenter” og Jens Otto Krag bliver født – og så bliver Tivolis Rutschebane indviet. 

I topform
Her 110 år efter ser verden mildest talt noget anderledes ud, men Tivolis Rutschebane kører stadig. Mere end 1,3 millioner gæster skriger hvert år lungerne ud i den ikoniske forlystelse, som ikke bare er Tivolis mest populære, men også har vakt opsigt langt uden for landets grænser. Rutschebanen vandt således den prestigefulde ACE Roller Coaster Landmarks Award sidste år – som den første rutschebane i Europa.

Blandt verdens ældste
Rutschebanen, som er 625 meter lang, er Europas ældste og verdens tredjeældste trærutschebane, som fortsat er i drift. Den er tillige en af de bare syv baner i verden, som har en fører om bord, en såkaldt bremsemand. Vognen opnår en tophastighed på ca. 58 km/t.

Den er opført i 1914 af tømrermester Valdemar Lebech. Da den blev bygget, havde Rutschebanen bjergtinder, som hurtigt blev forlystelsens vartegn. De blev dog fjernet i 1925 efter krav fra Københavns Kommune, som ikke fandt det passende, at det første byens gæster så, når de trådte ud af Hovedbanegården, var et bjerg. Da Rutschebanen fyldte 100 år i 2014, blev de ikoniske bjergtinder dog genskabt. Derudover blev der også tilføjet en ny is-grotte samt Danmarks største vandfald med et samlet fald på over 22 meter.

Fakta om Rutschebanen

  • Banen er 625 meter lang. Hertil kommer 95 meter sidespor og værksted.
  • Tophastighed behersket (ca. 58 km/t)
  • Banen dækker et areal inkl. perroner på ca. 1750 m2
  • Sporvidden er 75 cm
  • Rutschebanens sikkerhedsbøjler blev monteret i 1990
  • I 2013 kørte Rutschebanen 1,3 mio. gæsteture
  • Det siges, at det spøger inde i den 100 år gamle konstruktion
Share