En nyrenoveret madklassiker genåbner i Gøteborg

En nyrenoveret madklassiker genåbner i Gøteborg

Göteborgs fiske- og skaldyrstempel, Feskekörka, genåbner 16. maj efter næsten fire års gennemgribende renovering til over 75 millioner kroner. De besøgende i fiskehallen bliver mødt af en helt ny, lysere, luftigere og mere moderne oplevelse, hvor fire nye restauranter og barer byder gæsterne velkommen. Blandt nyhederne er en udendørsservering ved kanalen med 200 siddepladser, der bliver én af Gøteborgs største udendørs terrasser. 

Man skulle tro, at de var religiøse omkring fisk i Gøteborg, siden de har en Feskekörka, altså en fiskekirke på gøteborgsdialekt, og det er ikke langt fra sandheden i Sverige næststørste by, som er kendt for nogle af de bedste råvarer inden for fisk og skaldyr. Den gamle markedshal fra 1874 genåbner nu med et moderne udtryk, og flere af de originale dele af bygningen er kommet frem i lyset igen. 

”Med de nye restauranter og mange flere siddepladser bliver Feskekörka et levende samlingspunkt for byen og noget, man skal opleve som besøgende. Vi holder åbent alle dage hele året rundt, og alle skal føle sig velkomne til at nyde lækker mad fra havet, et godt glas og den smukke bygning. Feskekörkan bliver igen en vigtig del af livet og attraktionen ved Gøteborg. Vi ser nu frem til den første sommer med den nye udendørsservering, der er hyggeligt placeret ved vandet,” siger Emelie Feuk, salgsdirektør, Feskekörka. 

Restauranter, barer og en 28 meter lang fiskedisk
De nye restauranter byder på mad fra havet i tapasformat, der bliver en østerskiosk, streetfood, klassisk husmandsmad og mere elegante serveringer. Der er åbent både til frokost og til a la carte om aftenen. Til maden serveres veludvalgte vine, lokale øl og cocktails. Fiskehandleren sørger for det bedste fra havet ved den 28 meter lange fiskedisk.

Feskekörkas historie – ikonisk bygning fylder 150 år
Feskekôrka er én af Gøteborgs mest ikoniske bygninger, og i år fylder den fredede bygning 150 år. Til den runde dag er den nu blevet renoveret og teknisk opgraderet for at imødekomme nutidens og fremtidens krav. Der er lagt stor vægt på at bevare den oprindelige byggestil og det historiske udseende. Tømmeret, der er brugt til renoveringen af pælene, er omkring 180 år gammelt, dvs. ældre end den originale bygning. 200 stålpæle er blevet brugt til at forstærke kælderen for at forhindre bygningen i at glide ned i kanalen. 

Fiskesalget foregik i gamle dage på kajen langs Gøteborgs kanaler. I 1870 mente man, at Gøteborgs fiskemarked var for uhygiejnisk, og derfor besluttede man at bygge en markedshal. Bygningen stod klar i 1874, og de lokale omdøbte den hurtigt til Feskekörka. Arkitekten, Victor von Gegerfelt, var inspireret af nordiske stavkirker og nygotisk arkitektur med spidsbuede vinduer og en konstruktion uden skillevægge eller søjler. Da bygningen blev fredet i 2013, lagde man vægt på det karakteristiske arkitektoniske udtryk, dens vigtige rolle i bybilledet og den ikoniske status, den har for Gøteborg. 

Share