Roskilde Festival og Aurora donerer 500.000 kroner til Sex & Samfund

Roskilde Festival og Aurora donerer 500.000 kroner til Sex & Samfund

Hele overskuddet fra Roskilde Festival bliver hvert år udloddet til gavn for børn og unge. Roskilde Festival har i år inviteret den norske sangerinde Aurora til at vælge en af donationsmodtagerne. Valget er faldet på Sex & Samfund. Med donationen får de mulighed for at fortsætte arbejdet med at sætte fokus på, hvordan kropsidealer på sociale medier påvirker unges forhold til egen krop og trivsel.

Fredag eftermiddag på Roskilde Festival 2024 indtager den norske sangerinde Aurora Orange Scene med sin himmelstræbende elektroniske pop. Men hun har også en særlig indflydelse på, hvem festivalen skal støtte med sit overskud.

Når Roskilde Festivals 130.000 deltagere lige om lidt samles på festivalen, deltager de nemlig i en indsamlingsbegivenhed, hvis formål er at støtte børns og unges muligheder, håb og drømme. Hele festivalens overskud doneres hvert år til det formål. Og i år har festivalen inviteret den norske popkomet til at vælge modtageren af en såkaldt ‘Orange Donation’.

Aurora har valgt Sex & Samfund, der arbejder med køn, krop og seksualitet. Donationen er på en halv million kroner og vil gå til Sex & Samfunds arbejde med temaet ‘Skærmkrop’, der sætter fokus på det kropsideal, der findes på sociale medier, og hvordan det påvirker børn og unges forhold til egen krop.

“Roskilde Festival Gruppens formål er et at støtte børn og unges muligheder, og vi har et stort fokus på at styrke unges mentale trivsel. Vores størrelse forpligter os på at tage et ansvar og bruge vores stemme til at skabe opmærksomhed og dermed forandring. Vi vil derfor gerne engagere kunsten og kunstnere på festivalen i at gøre en forskel og har en tradition for at invitere en kunstner til at være med til at uddele Orange Donation. Vi er glade for, at Aurora har valgt Sex & Samfund. De fortjener det her kæmpe skulderklap for deres vigtige arbejde med at styrke unges kritiske digitale dannelse og online trivsel,” siger Roskilde Festival Gruppens administrerende direktør, Signe Lopdrup.

Virkelighedens kroppe er forskellige
Aurora har netop udgivet det anmelderroste album What Happened To The Heart, der blandt andet dykker ned i temaer som krop og det menneskelige sinds skrøbelighed.
Hun har valgt Sex & Samfund som modtager af festivalens Orange Donation, fordi hun mener, der er behov for at korrigere det kropsideal, mange unge møder på sociale medier.

“Jeg mener, verden er på vej et farligt sted hen, når det kommer til vores selvbillede og vores evne til at lære at elske os selv for dem, vi er. Meget af det, vi ser online og sammenligner os med, er ikke engang ægte. Vi forsøger at sammenligne os med umulige og falske standarder. Og jeg tror på, at jo mere vi lære at acceptere og holde af os selv og acceptere, at vi alle sammen er forskellige, des sjovere har vi det, i vores krop, med vores seksualitet og i livet generelt”, udtaler Aurora.

Kan fortsætte arbejdet med at styrke unges online trivsel
Sex & Samfund har i mere end 60 år kæmpet for retten til at bestemme over egen krop, og er i dag bredt kendt for initiativet ‘Uge Sex’, en årlig undervisningskampagne rettet mod folkeskoleelever over hele landet.

‘Skærmkrop’ var temaet for dette års ‘Uge Sex’. Her vejledte de blandt andet forældre og lærere i at tale med store børn og unge om krop, sammenligningskultur og kropsidealer på sociale medier.

Donationen er med til at gøre det muligt for organisationen at fortsætte arbejdet med et emne, der er relevant for mange børn og unge.’

“Jeg er meget taknemmelig for og beæret over, at det arbejde vi laver, er blevet set. Det er vigtigt at have samtalen om krop og kropsidealer. Vi ved, at unge påvirkes negativt, når de udsættes for “Skærmkroppen” og de filtrerede kroppe. For selvom de ved, at det ikke er naturlige kroppe, så får de lyst til at lave deres egen krop om. At blive udvalgt til at modtage en donation fra Roskilde Festival giver os en tro på og tillid til, at vi er på rette vej og muligheden for at fortsætte arbejdet. Det kommer til at gøre en forskel,” siger Majbrit Berlau, Generalsekretær i Sex & Samfund.

Roskilde Festival har tidligere givet Orange Donationer sammen med Africa Express, Bikstok Røgsystem, Blæst, Bruce Springsteen, Dua Lipa og Metallica. Tidligere modtagere er blandt andre Børns Vilkår, headspace og Sind Ungdom.

Roskilde Festival 2024 finder sted fra 29. juni til 6. juli.

Share