På lørdag slukker hele verden lyset i en time

På lørdag slukker hele verden lyset i en time

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter den 27. marts kl. 20.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når mennesker, virksomheder og byer i hele verden slukker lyset i en time for naturen. I Danmark går blandt andet Øresundsbroen, Storebæltsbroen, Kronborg Slot og Københavns Rådhus i sort.

Earth Hour er verdens største opråb på planetens vegne, og der er mere end nogensinde brug for, at virksomheder, borgere og politikere står sammen og giver kloden en stemme og sætter handling bag ordene. Traditionen tro er en række verdenskendte vartegn med til at sprede budskabet.

Hele verden – og Danmark – støtter op

Sidste år var Earth Hour på grund af COVID-19 for første gang et digitalt initiativ, og bevægelsen samlede folk fra 190 lande, der markerede initiativet online, hvilket ledte til mere end 3 milliarder visninger på sociale medier. Lyset blev sidste år blandt andet slukket ved Operahuset i Sidney, Eiffeltårnet i Paris, Brandenburger Tor i Berlin, Colosseum i Rom, Markuspladsen i Venedig, Sheikh Zayed-moskéen i Abu Dhabi og Akropolis i Athen. I Danmark bakkede blandt andet Kronborg Slot op om initiativet, ligesom de igen i år slukker lyset på slottet.

Udover Kronborg Slot viser også Sund & Bælt i år deres støtte ved at slukke lyset på henholdsvis Øresundsbroens 203 meter høje pyloner og Storebæltsbroens 254 meter høje pyloner fra klokken 20.30 til 21.30 dansk tid. Det samme gør flere af landets kommuner, som slukker lyset i gadebilledet. Det gælder blandt andet i København, hvor lyset på Københavns Rådhus slukkes.

”Tidligere år har der været arrangeret aktiviteter som for eksempel hyggelige events i mørket med fokus på biodiversitet i flere kommuner. Det kommer corona desværre igen i år i vejen for, men vi er enormt glade for den opbakning, vi alligevel oplever fra kommuner, virksomheder og private borgere,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Hvorfor slukker vi lyset?

Verdens biodiversitet er truet, hver fjerde dyre- og planteart er i fare for udryddelse, og naturen er ude af balance. Vi mister på verdensplan vilde dyr, biodiversitet og enestående natur som aldrig før, og der er brug for større handling for at beskytte mennesker og natur. Nu mere end nogensinde, hvor COVID-19 er et lysende eksempel på, at forholdet mellem mennesker og naturen er kritisk for verdens fremtid.

WWF’s Living Planet Report 2020 viser blandt andet, at vi på mindre end 50 år har set en dramatisk global reduktion af populationer af pattedyr, fugle, padder, krybdyr og fisk på hele 68 procent.

”Vi slukker lyset for at sætte fokus på, at vi mister vilde dyr, biodiversitet og enestående natur som aldrig før. Earth Hour er verdens største opråb på planetens vegne, og der er mere end nogensinde brug for, at vi står sammen og giver vores klode en stemme. Naturen er i krise, men den er også nøglen til at løse nogle af vor tids største globale udfordringer. Skovene opsuger for eksempel drivhusgasser fra luften og holder på regnen, så mennesket kan få drikkevand. Derfor opfordrer vi danskerne til sammen med virksomhederne og kommunerne at deltage i årets Earth Hour. Når kloden går i sort, viser vi, at vi forventer, at verdens beslutningstagere lytter og handler,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden og fortsætter:

”Earth Hour er mere end bare en time, hvor vi slukker lyset for planeten. Det er en bevægelse for vores fremtid.”

Share