Stjernekokke ser ind i en bæredygtig fremtid på Danmarks Østersfestival

Stjernekokke ser ind i en bæredygtig fremtid på Danmarks Østersfestival

Østers fra Vadehavet er bæredygtige, de har et lavt klimaaftryk og er fulde af vitaminer. Kokke taler om en ny superfood og flokkes om at deltage i den prestigefyldte konkurrence Årets Østerskok.

Forbrugernes ønsker om bæredygtighed, lavt klimaaftryk og velsmag er samlet i én fødevare – østers fra Vadehavet. På Danmarks Østersfestival kan man opleve nogle af Europas bedste kokke trylle med denne superfood og selv smage på retterne.

En af deltagerne ved festivalen er 26-årige Emilie Qvist Kjærgaard. Hun repræsenterer ifølge René Redzepi, der mandag fik tre Michelinstjerner, fremtidens kokkekunst. Emilie Qvist Kjærgaard er blandt andet kendt fra tv-programmet Madnørderne på DR1 og åbnede tidligere på året sin egen restaurant Medvind i Hanstholm, hvor hun lægger vægt på at bruge lokale råvarer i sæson. Hun stiller op til konkurrencen Årets Østerskok sammen med Simon Basballe, souschef på restaurant Lyst i Vejle, der fik sin første Michelinstjerne i denne uge.

Kokkene fra Medvind og Lyst får skarp konkurrence til titlen som Årets Østerskok af Steffen Villadsen, gastronomisk chef for Molskroens restauranter. Villadsen har allerede afsløret, at han vil arbejde med østers og satay-sauce inspireret af asiatisk kogekunst på festivalen.

Nicolaj Møller fra den meget roste restaurant Treetop i Vejle kommer også med en ret med noter af østen, nemlig østers med wasabi og agurk. Det er anden gang, han deltager i konkurrencen, første gang sluttede han som nummer to. Denne gang går han efter førstepladsen, og med en læretid på den nærliggende Schackenborg Slotskro har han en klar hjemmebanefordel.

Nicolas Min Jørgensen fra restaurant Agger Darling stiller op i konkurrencen ’det salte køkken’, men der vil også blive kåret vindere i ’det søde køkken’ og for østers i smørrebrød. Gæster kan smage på alle retterne for 40 kroner per hapser.

Foruden de danske deltagere kommer der kokke fra en række europæiske lande heriblandt Tim Boury, restaurant Boury med to Michelinstjerner, Marcelo Ballardin fra restaurant OAK med én Michelinstjerne, Eric Ivanidis fra restaurant DOOR 73, Bruno Timperman fra Bistro Bruut, Edoardo Pellicano fra restaurant Maos med én Michelinstjerne og Nino Rossi, restaurant Qafiz og Lele Usai, restaurant Il Tino – begge med én Michelinstjerne.

Dommerpanelet består af en perlerække af kokke heriblandt Rasmus Munk fra Alchemist med to Michelinstjerner, Eric Vildgaard fra Restaurant Jordnær med to Michelinstjerner, Thorsten Schmidt fra Restaurant Barr samt Kenneth Toft Hansen, Svinkløv Badehotel og Guldvinder af Bocuse d’Or 2019. Fra Tyskland kommer en af landets mest ansete kokke Robert Stolz med én Michelinstjerne på skulderen. I dommerpanelet sidder også Selina Juul, Stop Spild Af Mad, og tv-værten Felix Smith.

Konkurrencen bliver kyndigt kommenteret af Andrea Petrini, en af verdens mest indflydelsesrige madanmeldere og præsident for den franske del af ’Verdens 50 bedste restauranter’, samt den anerkendte madanmelder Svend Rasmussen.

Fakta:

Østers er rige på vitaminer og mineraler og kan plukkes kvit og frit i Vadehavet, Unescos verdensarv.

Østers i Vadehavet lever i den vilde natur og skal ikke fragtes tusinder af kilometer i forurenende lastbiler, hvorfor deres klimaaftryk er minimalt.

På grund af det særlige miljø – også kaldet meroir – i Nationalpark Vadehavet er østers herfra kendt som usædvanligt velsmagende og har fået topkarakter af Michelinkokke og foodies.

Fødevarestyrelsens nye kostråd anbefaler, vi spiser flere skaldyr som fx østers.

Danmarks Østersfestival finder sted 8.-11. oktober, aktiviteterne foregår primært i Tønder by og på Rømø. 

Share