Nye tal: Danske unge dårlige til at tale om sex, samtykke og grænser med hinanden

Nye tal: Danske unge dårlige til at tale om sex, samtykke og grænser med hinanden

Danske unge mener, at man bør gribe ind, hvis andre får deres grænser overskredet, men de har svært ved at gøre det i praksis. Samtidig er de unge dårlige til at tale om samtykke, grænser og sårbare seksuelle oplevelser med hinanden. Det viser en ny undersøgelse fra Sex & Samfund og RFSU, som lancerer en ny digital kampagne for at hjælpe unge med at styrke kommunikationen om samtykke og grænser.

En fremmed hånd på din venindes bryster, mens hun står på dansegulvet. Din ven, der bliver holdt fast og kysset mod sin vilje af en fremmed i baren og får et chok. Hvad ville du gøre, hvis du var vidne til, at din ven fik overskredet sin grænse på en bytur?

I en ny undersøgelse foretaget af Voxmeter for Sex & Samfund og RFSU svarer fire ud af fem unge, at de mener, man bør gribe ind i en situation, hvor en anden person tydeligvis oplever noget grænseoverskridende af seksuel karakter, når man fx er til fest eller i byen.

Men samtidig svarer hver fjerde i undersøgelsen, at de har prøvet at stå i en situation, hvor de følte, de selv burde have grebet ind, men ikke gjorde det. Og kun halvdelen af de unge oplever, at deres venner griber ind, hvis de selv eller andre oplever noget grænseoverskridende.

“Der er meget der tyder på, at unge gerne vil hjælpe hinanden og gribe ind over for grænseoverskridende adfærd, men i praksis er det svært”, siger national chef i Sex & Samfund, Lene Stavngaard om undersøgelsen og fortsætter:

“Vi er glade for, at Danmark har fået en samtykkelov, det var nødvendigt. Men nu er det tid til at se på, hvordan vi forebygger, at unge overskrider andres grænser eller får deres grænser overskredet”.

Unge deler ikke de dårlige sexoplevelser med hinanden
Undersøgelsen viser også, at mange unge er dårlige til at tale om sex med hinanden.Hver fjerde svarer, at de ville ønske, de kunne tale mere med deres venner om dårlige oplevelser i forbindelse med sex og flirt.

“Resultaterne af undersøgelsen overrasker os desværre ikke. Sårbare seksuelle oplevelser er et tabu for mange, og unge har meget nemmere ved at dele de gode eller sjove seksuelle erfaringer med hinanden. Vi ved, at særligt mange unge har svært ved sårbarheden og mangler et sprog i det seksuelle møde, det gælder særligt unge mænd, som vi ved taler meget mindre om sex med venner og partnere”, siger Lene Stavngaard.

Kondomet er en god start
“Når vi taler om sex både i forhold til prævention, hvad jeg selv har lyst til, men også hvad det er vi har lyst til at gøre sammen, så kræver det mod at vise usikkerhed og sårbarhed. Evnen til at kommunikere seksuelt, aflæse grænser, genkende egen lyst og ulyst er ‘sprog’ og kompetencer, som skal udvikles, og vi kan tydeligt se, både når vi ser rundt i samfundet og når vi spørger de unge, at mange af dem ikke får hjælp til at lære det. Det skal vi lave om”, siger Lene Stavngaard.

Sammen med undersøgelsen lancerer Sex & Samfund og RFSU initiativet Sex is a dialogue. En online kampagne, der blandt andet giver unge gode råd og muligheden for at teste, hvor god man er til at tale om sex – også selvom det indebærer at vise sårbarhed.

“Vi vil fremme sex og kommunikation på en måde som føles åben, ærlig og ægte. Vi håber, at kampagnen kan inspirere flere til at reflektere over, hvordan man selv taler om sex med sin partner, og at de unge kan bruge kondomet som en god anledning til at snakke om grænser, samtykke og hvad de har lyst til”, siger Pål Hansen, markedsansvarlig i RFSU.

Share