Nyt klimamagasin på DR

Nyt klimamagasin på DR

Tirsdag har DR premiere på det nye klimamagasin ‘Jorden kalder’. Magasinet er et markant supplement til DR´s øvrige dækning af klima, natur og dyr – og skal folde aktuelle problemstillinger og debatter ud, så alle kan være med og selv tage stilling.

“Det er et klima- og naturprogram, hvor vi vil udnytte, at vi har mere tid end i et klassisk indslag i TV Avisen eller Radioavisen, og hvor vi forhåbentligt kan overraske seerne med historier, der ikke nødvendigvis er en del af nyhedsdagsordenen, men som har noget nærvær, genkendelighed og aktualitet. Det skal være et program, der er alvorligt, men ikke for alvorligt. Det skal være forståeligt, levende og interessant, når vi behandler de store dilemmaer og konsekvenser”, fortæller Thøger Kirk, der er DR’s klimakorrespondent og vært på udsendelserne.

I programmerne vil Thøger Kirk for eksempel tage ud med en aktivist og undersøge, om den klassiske aktivisme overhovedet hjælper noget. Han vil spørge, om grisen er klimavenlig, se nærmere på torsken, der bliver færre og færre af i de danske farvande og se, hvad der sker med sneen i Alperne, som gennem generationer har tiltrukket skiturister. Når der er valg til Europa-Parlamentet eller præsidentvalg i USA, vil det også være oplagt at trække en tråd fra de begivenheder til klima, miljø og biodiversitet. “Det er emner, som vi håber, vil berøre dem, der ser programmerne og få dem til at tage stilling. Med programmet vil vi gerne bidrage til at skabe et sprog for klima, natur og dyr. Folk vil gerne vide mere, men de mangler et sprog for det. Den basale viden og forståelse håber jeg, at programmet her kan være med til at skabe”, siger Thøger Kirk.

Under fortsat udvikling

Det er første gang, at DR sender et egentligt klimamagasin – og så vidt vides, er det også første gang på dansk tv i det hele taget. Derfor vil programmet også i den første tid være under fortsat udvikling, til det helt rigtige format rammes. Og det skal gerne ske med inddragelse af seerne.

“Jeg oplever ofte, at folk siger: ’Der er ikke nogen, der gider at se og høre om klima og natur’. Det vil vi gerne modbevise. Men et magasin i denne form er ikke set før, og vi har ikke bare lige formlen til at få folk til at sætte sig ned og streame et klimamagasin. Men det er en spændende udfordring at være med til at knække den kode, og vi vil løbende udvikle på programmet, ligesom vi meget gerne vil have input fra seerne til emner, vi skal kaste os over”, siger Thøger Kirk.

Jorden kalder kan streames på DRTV fra tirsdag den 12. marts klokken 6.00 og ses på DR1 samme dag klokken 18.00. Magasinet sendes ugentligt. I første afsnit undersøger ’Jorden kalder’, hvor meget grisen fylder i klimaregnskabet, og om det gør en forskel, om den er økologisk eller konventionelt produceret.

Share