Kultklub er klar til Bundesligaen

Kultklub er klar til Bundesligaen

Med en 2-1 sejr søndag på udebane over Wehen Wiesbaden, hvor danske Andreas Albers scorede Hamburg-holdets første mål, kan FC St. Pauli fra Hamburg glæde sig over at de blev vinder af sæsonen Anden Bundesliga, og dermed er klar til Første Bundesliga i næste sæson.

Sidste St. Pauli var i Tysklands bedste række var i sæson 2010/2011.

I 2003 var FC St. Pauli rykket helt ned i Regionsligaen, den tredjebedste række i Tyskland, og måtte spille der i fire år. I 2007 lykkedes det at rykke tilbage til Anden Bundesliga, og efter tre sæsoner rykkede St. Pauli op i den bedste række. Her blev det dog blot til en enkelt sæson. Siden har FC St. Pauli befundet sig i Anden Bundesliga.

FC St. Paulis bedste placering i Bundesligaen kom i sæson 1988/1989, hvor det blev til en tiendeplads.

FC St. Pauli blev officielt skabt i 1910, men det er klubbens nyere historie, der har gjort klubben til noget specielt.

Klubbens stadion, Millerntor, ligger midt i det farverige St. Pauli kvarter i Tyskland næststørste by. En bydel der primært er kendt for Reberbahn, hvor sexshops ligger side om side med dystre bodegaer og hvor de hjemløse ligger skulder om skulder udenfor både en McDonald restaurant, men også ved en FC St. Pauli merchandiseshop.

Ved indgangen til Millerntor står der “Gegen Gewalt, Gegen Rechts, Gegen Racismuss”. Altså mod vold, mod højre og mod racisme. FC St. Pauli er blevet en kultklub og et symbol for antiracisme og et venstreorienteret politisk ståsted. Men sådan har det ikke altid været.

FC St. Pauli var indtil midten af 1980’erne end almindelig middelmådig tysk fodboldklub med et begrænset antal tilskuere til kampene der som nu, oftes var i Tyskland Anden Bundesliga. Det var rent faktisk primært pæne lokale borgere, der kom på stadion for at se fodbold, og de stod sjældent i kø for at få en fadøl.

Men i starten af 1980’erne opstod et nyt supportermiljø med udgangspunkt i havneområdet ved Elben og omkring Reeperbahn. Har samlede sig nemlig et miljø præget af punkere, anarkister, havnearbejdere, studerende og i øvrigt også prostituerede. En del af deres fællesskab blev at holde med FC St. Pauli. Siden har dette fællesskab bredt sig og supportere fra hele verden er kommet til. Det er blevet et statement at holde med FC St. Pauli.

Bogen 50 Utrolige Historier fra Sportens Verden indeholder et kapital om FC. St. Paulis forvandling til kultklub. Bestil bogen her via SportsBog.dk.

Share