Grusom trend på Youtube: Vilde dyr mishandles i falske redningsaktioner

Grusom trend på Youtube: Vilde dyr mishandles i falske redningsaktioner

En ny trend med vilde dyr som sagesløse ofre har ramt Youtube, afslører dyreorganisationen World Animal Protection, der sammen med National Geographic nu appellerer til netgiganten YouTube om at fjerne en lang række videoer, der bliver set af millioner af brugere verden over som ren og skær underholdning.

På de suspekte videoer ses aber, hunde, kyllinger, fugle og reptiler blive angrebet af andre dyr som krokodiller eller slanger, hvorefter en mand ‘tilfældigvis’ kommer forbi og ‘redder’ de stressede og panikslagne dyr i deres dødsangst, mens han ‘kæmper’ med de angribende rovdyr.

På en video ses eksempelvis en stor burmesisk pythonslange, der angriber en abe i en grotte, og vikler sig om dyret for at kvæle den til døde.
Dyrenes skrig og angst er virkelig nok, men hele episoden er iscenesat af mennesker for at lokke likes og følgere til de ukendte bagmænds kanaler på Youtube, og det er de ‘heroiske redningsmænd’ der selv står bag kameraerne.

De iscenesatte videoer er både fysisk skadelige samt stærkt traumatiserende for de vilde dyr, der bliver angrebet, men også for de dyr der udnyttes som angribere.

“Der er tale om levende sansende væsener, der bruges som rene rekvisitter. Det er ganske enkelt grotesk, at man udsætter dyr for lidelser, blot for at lave en ‘underholdende’ video, som kan få mange visninger og likes,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark:
“Flere af optagelserne er sandsynligvis taget om flere gange for at få det perfekte skud i kassen. Og der er næppe tvivl om, at det indimellem går galt til fare for både byttedyret og rovdyret. Hvem ved, hvor mange døde dyr bag kulissen vi aldrig får at se?” siger Gitte Buchhave.

Også den kendte britiske komiker, instruktør og dyreværnsaktivist, Ricky Gervais, er vred over udbredelsen af den nye trend:
“YouTube burde gå forrest, når det handler om at forbyde og fjerne dette modbydelige indhold fra deres platforme. Vi kan og bør beskytte dyr, men vi kan ikke gøre det, medmindre de virksomheder, der gør mishandlingen mulig, træder i karakter for at stoppe den,” siger Gervais til World Animal Protection International.

Dyreorganisationens research-team har i rapporten ‘Views That Abuse’, identificeret 180 videoer, der er publiceret mellem oktober 2018 og maj 2021, og tilsammen set mange millioner gange.
Alene 70 videoer blev uploadet i 2021, hvilket indikerer en foruroligende stigning i antallet af de ubehagelige videoer. 

I marts 2021 annoncerede YouTube, at de har indført et forbud mod videoer med falske dyreredninger. Men siden har World Animal Protection fundet mindst 47 nye videoer med falske redningsaktioner, og flere af de videoer, der lå på platformen, er stadig tilgængelige. Den nye politik har altså ikke den store effekt i praksis.

YouTube har efter flere henvendelser fra blandt andet National Geographic fjernet en del af videoerne med de falske dyreredninger, samt givet udtryk for at de fra juli 2021 vil indføre nye retningslinjer for at få fjernet lignende indhold fremover.
Det er dog ikke tilstrækkeligt.
Der ligger stadig falske dyreredningsvideoer på deres platform, og der kommer flere til. Samtidig bør YouTube hjælpe lokale myndigheder med at opspore gerningsmændene bag videoerne, så de kan blive stoppet én gang for alle og eventuelt retsforfulgt for dyremishandling, mener World Animal Protection.  

Share