Flertal vil forbyde salg af alkohol til unge på ungdomsuddannelser

Flertal vil forbyde salg af alkohol til unge på ungdomsuddannelser

Alkohol fylder mere i hverdagen for mange unge, når folkeskolen skiftes ud med en ungdomsuddannelse. Ifølge en ny meningsmåling mener et flertal af danskerne, at unge under 18 år ikke længere skal kunne købe alkohol på ungdomsuddannelser. Et forslag, som kan være med til at ændre alkoholkulturen og fjerne presset, lyder det fra generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre.

Rusture, fester og andre sociale arrangementer venter mange unge ved opstart på gymnasier og erhvervsskoler. 

Men hvis man spørger flertallet af danskerne, kan de unge godt vente med at tænke på øl og alkoholsodavand. 52,6 procent af danskerne mener, at der skal være et forbud mod at servere alkohol til unge under 18 år på ungdomsuddannelser, lyder det i en ny meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Blå Kors Danmark. 

Meningsmålingen lægger sig op af en udmelding fra Sundhedsstyrelsens Enhed for Forebyggelse om helt at fjerne alkohol fra ungdomsuddannelserne. 

Det er en god idé at kigge på alkoholkulturen på ungdomsuddannelserne, hvis man spørger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark. Rigtig mange unge får netop deres alkoholdebut, når de starter på en ungdomsuddannelse, fordi alkohol får en markant mere fremtrædende rolle, siger han:

“Mange unge oplever at blive presset til at drikke, fordi de er bange for at ikke at være en del af fællesskabet, hvis de takker nej. Derfor mener vi, at det er vigtigt, at vi som samfund gør, hvad vi kan for at fjerne det pres. Hvis vi står sammen om at pege på, at man sagtens kan have socialt samvær og sjove fester uden eller med begrænset alkoholforbrug, så har vi netop nu en god mulighed for at indarbejde det som en ny normal alkoholkultur i Danmark,” siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

Behov for sundere alkoholkultur
Tidligere meningsmålinger har ligeledes vist, at flertallet af danskerne mener, at aldersgrænsen for salg af alkohol i Danmark generelt skal hæves til 18 år. I dag er lovgivningen sådan, at unge over 16 år kan købe alkohol under 16,5%, mens stærkere alkohol først kan købes, når man er 18 år. 

Under corona har unges alkoholvaner ændret sig, og de unge har generelt drukket mindre, viste en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed i juni.

I takt med, at ungdomsuddannelserne kommer i gang med hverdagen igen, er tiden inde til at kigge på, hvad den “nye normal” skal være, siger generalsekretær Christian Bjerre fra Blå Kors Danmark:

“Det er nu, der er momentum for at skabe en ny og sundere alkoholkultur i Danmark. En alkoholkultur, hvor vi sender et signal om, at uddannelse og alkohol ikke hører sammen. Og hvor den voksne generation er rollemodeller for et mere moderat alkoholforbrug”, siger generalsekretær Christian Bjerre.

Share