Når angsten for at blive syg er så stor, at man glemmer at leve

Når angsten for at blive syg er så stor, at man glemmer at leve

Søren Sætter-Lassen spiller hypokonderen Argan i Molières udødelige komedie ‘Den indbildt syge’ på Det Kongelige Teater.

Argan (Søren Sætter-Lassen) er dødsensangst for at lide af alverdens sygdomme, men trods denne angst, dyrker han som besat selvsamme indbildte sygdomme. 
Han nyder opmærksomheden fra de læger og apotekere, der alle udnytter hans dødsangst og velvillighed til at bruge sine penge på mirakelkure, terapeutiske behandlinger tarmskylninger. Han får endda den idé, at han vil gifte sin ældste datter med en læge, så han altid har en, der kan tilse ham ved hånden.
De indbildte sygdomme dulmer Argans egentlige sjælesmerte: sorgen over sin kones død, fraværet af kærlighed i sit liv og angsten for ensomheden.

“Vores angst for sygdomme, og hvordan de styrer vores liv – eller mangel på samme, er forstærket de seneste par år. Vi har alle en snert af hypokondri, ikke bare til husbehov, men som en fast følgesvend i hverdagen,” udtaler Morten Kirkskov, skuespilchef på Det Kongelige Teater.

Molière var dødssyg af tuberkulose, da han skrev Den indbildt syge, og angst for at lægerne ikke skulle kunne kurere ham.

Molière spillede selv hovedrollen som Argan, men under den fjerde forestilling fik han et blodigt hosteanfald og kollapsede på scenen. Han spillede forestillingen færdigt, men døde få timer senere i sit hjem.

Den indbildt syge har premiere på Skuespilhusets Store Scene 1. oktober og spiller indtil 12. november. Læs mere om forestillingen HER.

Share