For mange unge kører fulde på cykel

For mange unge kører fulde på cykel

Knap hver tredje teenager tager cyklen, selv om de er for fulde til at cykle sikkert. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik. En ny kampagne opfordrer dem til at lade cyklen stå (tal for Øst- og Vestdanmark).

En stor del af teenagerne bruger dagligt cyklen, hvilket er godt for både deres helbred og miljøet. Men alt for mange unge tager også cyklen, når de er fulde – og det er et problem, lyder advarslen fra Rådet for Sikker Trafik og TraumeCentret på Rigshospitalet.

30 % af de 16-19-årige cyklister har én eller flere gange inden for det seneste år kørt på cykel, hvor de på grund af alkohol havde svært ved at styre cyklen. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og analyseinstituttet Wilke. 

Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik fra mandag den 28. november gang i en ny kampagne, der advarer unge mod at cykle med høje promiller.

“Vi er godt klar over, at vi ikke får alle unge til at stille cyklen, når de har drukket alkohol. Men vi vil gerne stoppe dem, som er mest fulde. For det går desværre alt for ofte galt med alvorlige skader til følge, når unge cykler påvirkede og vælter”, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

En tidligere undersøgelse fra hospitalerne i Aarhus viser, at alkohol er en ulykkesfaktor i næsten hver 10. ulykke, hvor en cyklist ender på skadestuen. Andelen er endnu højere blandt unge mænd.  På TraumeCentret på Rigshospitalet ser man også konsekvenserne, når unge spritcyklister ender i asfalten efter en våd aften i byen.

“Vi oplever jævnligt, at unge mennesker er påvirkede af alkohol i forbindelse med cykelulykker, og vi ser flere unge mænd end unge kvinder med alkohol i blodet”, fortæller traumelæge Emilie Øberg fra Afdeling for Bedøvelse, Operation og TraumeCenter, og fortsætter: “Når cyklister ender hos os i TraumeCentret, så er det ofte fordi, de er kommet alvorligt til skade enten som soloulykke, eller fordi de er blevet ramt af en bil.  De risikerer at få svære skader, som fx kraniebrud eller blødninger i hjernen, der kan koste dem førlighed eller i værste tilfælde livet. De kan få indre blødninger, der også kan være livstruende og kræve akut operation. Vi ser også mindre alvorlige skader som brækkede arme og ben”.

Share