Ny bog om Sneglzilla understreger, at albummet er noget helt særligt

Ny bog om Sneglzilla understreger, at albummet er noget helt særligt

Det er ikke til at komme udenom. Malk De Koijn er noget helt særligt. Tre gutter, Tue Track, Geolo G og Blæs Bukki, der har spillet en enorm rolle i udviklingen af dansk rap og dermed dansk musik. Og specielt deres album Sneglzilla er noget helt særligt.

Af Kenneth Møller Kristensen

Det forstå du, med stor sandsynlighed, hvis du læser bogen om Sneglzilla (Malk De Koijns anden album, der udkom i 2002). Altså det særlige.

Bogen, udgivet den 4. maj af bogforlaget Multivers og spillestedet VEGA, er en del af den ny serie med dansk musiks største udgivelser. En serie der også omhandler bøger om Kim Larsens ‘Værsgo’, om Sods ‘Minuts To Go’, om Anne Linnets ‘Marquis de Sade’ og om Natasjas ‘I Danmark er jeg født’.

Sneglzilla, altså bogen, er, meget elegant og tydeligt grundigt, skrevet af Niels Fez Pedersen, der blandt andet er kendt for at være en meget kompetent radiovært på P6 Beat.

Og det er meget tydeligt, at forfatteren har den optimale forståelse af hvad dansk rap er. Han forstår balancen mellem ironi, især selvironien og alvoren, og så har forfatteren selvfølgelig en enorm viden om den historiske udvikling på den danske rap-scene. Det kommer udpræget læserne til gavn.

Du bliver ved at læse bogen sandsynligvis klogere på den balance mellem ironi og kreativitet, som Malk De Koijn er skabt på. Har du været i tvivl hvad Sneglzilla er for en størrelse, hvor de mærkelige udtryk, albummet er så rigt på, kommer fra og om det hele var ironi? Så skal du læse bogen. Du bliver klogere.

Og du bliver især klogere på, hvilken betydning, Malk de Koijn har haft på udviklingen af dansk rap og dermed på dansk musik. Du kan se den lige linie til Benjamin Hav og mange andre på den danske musik-scene.

Du får i bogen fortalt hele baggrunden på processen bag Sneglzilla. På hvordan Malk kom fra deres første album, Smash Hit In Aberdeen, der er så meget anderledes, og til lyden på Sneglzilla.

Ingen havde troet på, specielt ikke i 2002, at albummet blev tidsløst og mainstream, men det sket. Så du bliver, som læser af bogen, overbevist om at det kan betale sig at gøre tingene ordentligt og stille og roligt i dit eget tempo. Altså hvis du vil lave kvalitet. Og du bliver overbevist om vigtigheden i at lade sig inspirerer af alt hvad du møder på din vej, og tage det ind og bruge det i din egen form!

Måske er Malk De Kojin tre bananer vi ikke kan nå, men du kan blive meget klogere på dem ved at læse Niels Fez Pedersens bog om Sneglzilla. Der er ingen tvivl om, at Malk er ægte og indbegrebet af dansk rap, også selvom de har spillet til FredagsRock på Plænen i Tivoli! Læs det selv. 

Og hov, hvis du stadig tænker: Er det ikke for meget at skrive en hel bog om udgivelsen af et album i 2002? Og Jo det er det måske, men hvad så! Læs den hvis du interesserer dig for dansk musik. Du bliver mere oplyst….Og du kan jo gøre det imens du hygger dig på Langestrand…

Share