Jul i sommerhus? Sådan kan I få det til at fungere

Jul i sommerhus? Sådan kan I få det til at fungere

Vi kender det alle sammen. Logistikudfordringerne juleaften. Kan vi alle sidde rundt om bordet? Er der plads til alle børnebørnene, fætre og kusiner, når det store juletræ også skal være i stuen? Hvor skal alle sove henne, når ingen melder sig til at tage sofaen? Det kan med andre ord være noget af en logistisk udfordring, når alle i familien skal samles til jul, og måske er det netop derfor, at Novasol, en af Danmarks største feriehusudlejere nu kan berette om en stigning i både danske og udenlandske turister, der lejer sommerhus i uge 52.

Ifølge Kenn Rasmussen, vicedirektør for portefølje i Novasol, er der i år nemlig samlet set en stigning på 30 procent i antal ankomster i uge 52 sammenlignet med sidste år, mens der specifikt blandt danske gæster er en stigning på 22 procent, der holder jul udenfor hjemmet. 

”De fleste indretter jo sjældent deres hjem ud fra, at der en gang om året skal være kunne sidde dobbelt eller tredobbelt så mange rundt om spisebordet, og af den grund kan det være svært for mange at have plads til alle julegæsterne, som nogle gange også bliver og sover. Samtidig består mange moderne familier af både dine, mine og vores børn og alle de andre familiemedlemmer, der følger med i sådan en konstellation. Derfor giver det for os god mening at flere, især danskere, vælger at finde et sommerhus med mere plads, når alle skal samles rundt om julebordet, og der måske også er et ønske om at skabe nogle nye juletraditioner,” siger Kenn Rasmussen og forklarer, at det af samme grund ofte er sommerhuse med mange soveværelser og store spiseborde, som er populære hen over julen.  

Nissen flytter ikke med i sommerhus
Det er dog ikke kun den ekstra plads, som sandsynligvis trækker danskerne væk hjemme fra juleaften. Ifølge familiecoach Ditte Rosschou, kan en juleaften udenfor de vante rammer også mindske de eventuelle uenigheder, som kan opstå, når en masse forskellige mennesker samles om en fælles juleaften.

”Julen er jo superfantastisk på mange måder, men det kan også være svært at finde fælles fodslag, når flere, der alle har forskellige juletraditioner, samles. Derfor kan det hjælpe på nogle af de mere praktiskorienterede uenigheder at vælge et helt nyt og neutralt sted at holde jul. For i sådanne situationer flytter nissen sjældent med, når man fjerner sig fra de vante rammer. I stedet bliver man faktisk ofte sat lidt mere fri, og det vil på neutral grund være ligegyldigt, hvor man hænger julesokkerne”, forklarer Ditte Rosschou og understreger, at relationerne også kan ændre sig, når man tager væk. “At holde jul et nyt sted, hvor der ikke er faste værter som mormor og morfar, kan give alle mulighed for at påtage sig nogle andre roller end de sædvanligvis har. For hvis julen traditionelt set altid har været arrangeret af de samme, kan skiftet til en lokation, hvor der ingen formelle værter er, give alle en chance for at udforske nye ansvarsområder, og måske dermed også nogle nye traditioner, der passer bedre til, hvor familien er nu”.

Familiecoachens råd til en rummelig jul i nye omgivelser:

Forbered med planer og kommunikation: Tænk nøje over, hvordan du præsenterer idéen om at holde jul et nyt sted. Fokusér på det positive ved at prøve noget nyt og skabe en hyggelig atmosfære.

Skab nye traditioner: Overvej at introducere nye traditioner, der passer til familiens nuværende behov og ønsker. Undersøg alternative aktiviteter og måder at fejre julen på, der adskiller sig fra de sædvanlige.

Bryd med fastlagte roller: Tag muligheden for at ændre traditionelle roller, og udforsk nye ansvarsområder og lad alle familiemedlemmer deltage i planlægningen og udførelsen af juleaktiviteter.

Vær fleksibel og åben: Forstå, at julen kan være både fantastisk og udfordrende.

Vær åben over for ændringer og forvent, at relationer og traditioner kan udvikle sig, når man fejrer et nyt sted.

Positiv tilgang til forslag: Præsenter forslaget om at holde jul et nyt sted med en positiv tilgang.

Fokuser på det nye og spændende ved oplevelsen og undlad at kritisere eksisterende traditioner derhjemme.

Share