Med Mesteren kommer du helt ind i håndboldhallen

Med Mesteren kommer du helt ind i håndboldhallen

En roman om livet i håndboldhal. Lyder måske ikke som det mest tillokkende for de fleste. Men romanen Mesteren kan noget specielt. Det er nemlig primært en fortælling om mennesker. Altså mennesker i et håndbold miljø. Men mest blot mennesker og deres udfordringer med livet.

Af Kenneth Møller Kristensen

Mesteren er forfatter Malte Tellerups fjerde roman. Og det understreges at der er tale om en roman. Men det er svært ikke at læse den som Tellerups fortælling om egen opvækst i og omkring en håndboldhal og et håndholdmiljø. Altså i en rigtig håndbold familie. Ikke i dem, man ser på TV2, når der er mesterskaber, som Tellerup skriver. Men sådan en familie hvor alt i livet har udgangspunkt i håndboldhallen. Og så den gang hvor håndhold stadig var kulturradikal. Inden virkningen fra kommunalreformen i 1970 og alle de nye haller, der fulgte i de danske byer, rigtig slog igennem, og gjorde håndboldsporten til en sport, der primært dyrkes i provinsen.

Romanen er et spændende og relevant kig bag kulissen på det liv i håndboldhaller, der for mange københavnere er fjernt. Undervejs i læsningen tænkte denne anmelder ofte, hvorfor skal man læse om håndboldtræning og håndboldøvelser. Men så gik det op for mig, at der jo er tale om menneskeskildringer. Altså skildringer af helt almindelige mennesker, og hvordan de agerer overfor hinanden. Om hvordan livet udvikler sig.
Og det er vel altid relevant. Altså at blive klogere på mennesker, specielt sig selv.

Flere har sammelignet Mesterne med Hans-Jørgen Nielsens klassiker Fodboldenglen fra 1979. Det kan man da uden tvivl også. For begge romaner bruger livet i en sportsklub til at beskrive socialrealisme. Sprogbruget i de to bøger er dog meget forskellige. Malte Tellerup bruger ofte nogle meget lange sætninger. Denne anmeldere bliver i tvivl om det er poesi eller blot forvirrende.

Fælles for Fodboldenglen og Mestrene er at det er romaner om livet. Med en sport som en ramme. Og det er jo en god ting og kan anbefales

Tre appelsiner fra JuicyNet til Mesteren. For det spændende kig bag kulissen. Og en spændende beretning om livets op- og nedture. Altså om livet, som vi alle lever

Forfatteren Malte Tellerup er født i 1989. Han debuterede i 2017 med romanen Markløs og har siden udgivet Hedeselskabet i 2020 og Spræng fabrikken i 2023.

Mesterne er udkommet den 17. november på forlaget Lindhof. Den er på 272 sider og koster vejledende kr. 289,95.

Share