Cafe Sonja er et helt specielt sted

Cafe Sonja er et helt specielt sted

Dyre cafeér, trendy værtshuse, smarte tøjbutikker og hurtige restauranter ligger tæt i Istedsgade-kvarteret på Københavns Vesterbro. Et sted er dog anderledes end de fleste. Café Sonja i Saxogade, meget tæt ved Istedgade, er nemlig meget mere end blot en café.

Er du også træt af de sædvanelige høje café-priser, og hurtig ekspedition ud og ind? Drømmer du om lidt mere følelse og indhold i dit café-besøg? Så er det Café Sonja på Vesterbro du skal besøge.

Caféen, der har eksisteret siden 1986!, er en del af Settlementet fonden og et projekt med overskriften Den social handelsgade. Et projekt, der, i netop Saxogade, skaber rummelige arbejdspladser til mennesker, der ikke har været på arbejdsmarkedet længe, og derfor har brug for en skånsomt start elller genstart på arbejdslivet. I alt fire butikker i Saxogade ejes af Settlementet, desuden samarbejde med fem øvrige butikker og på den måde er skabt en gade med et helt unikt miljø.

For når du sætter dig til rette i Café Sonja mærker du straks, at der er et sted med varme og rummelighed. Tingene foregår oftest i et stille og roligt tempo, og menukortet afslører at de fleste har råd til få lidt at spise hus Sonja. Der er altid en dagens ret til en overkommelig pris. “Vi fungerer i princippet som en helt normal café, der skal løbe rundt og gerne skabe et overskud. Men vi har en socialøkonomisk funktion på den måde at vores overskud ikke går til en ejer, men til at vi kan lave nye events og tiltag omkring caféen”, forklarer caféleder Josefine Holt. Der er begejstring i øjnene hos Josefine, når hun fortæller om de aktiviter, der foregår i caféen. “Vi har loppemarked i gaden, som vi ikke tjener penge på, vi har Sonjas Strik, hvor man kan sidde og hygge sig i caféen uden et krav om at skulle købe noget. Men vi har også quiz-aftener, hvor der heldigvis bliver solgt en del øl, og dermed give en god omsætning”. Holt understreger, at formålet med at få omsætning naturligvis er at betale for caféens udgifter, men også kunne afholde flere events.

Josefine Holt har tydeligt lige så meget begejstring i stemmen, når hun fortæller om arbejdet med at få folk, der har stået udenfor arbejdsmarked i en periode, tilbage i en funktion, der giver værdi. “Der har været masser af succeshistorier gennem årene om folk, der efter at have været hos er blevet lønansat både her og andre steder. Det tror jeg blandt andet skyldes vores rummelige miljø. Og det er en meget tilfredsstillende ting ved vores arbejde”.

Kunderne og fremtiden
Café Sonja er et anderledes sted. Men kunderne på på caféen afspejler nu dem, der kommer på de fleste andre caféer. Der kommer mange fra lokalområdet, der kommer turister og alle mulighed andre. Specielt om sommeren er der rigtig god stemning ved bordene på fortorvet. “Vi er generelt en lille hyggelig café, hvor rigtig mange søger hen, og rigtig mange kommer igen”, præciserer cafélederen. Og Josefine Holt har da også ambitioner om nye projekter i fremtiden. “Vi vil gerne lave det vil kalder Sonja Satellitten, en vogn, vi kan stille op på de populære steder på Vesterbro, og servere mad eller drikkevarer. Og så arbejder vi med konceptet Social Sonja, som et social arrangement, hvor deltagerne selv laver maden, og kun betaler for råvarerne. De projekter kræver dog, vi har økonomien til det på plads”.
Men den arbejder Josefine gerne for at finde løsninger på. “For jeg elsker min arbejdsplads”.

Sonja fra Saxogade
Der er en speciel grund til at Café Sonja hedder som den hedder. Den er naturligvis opkaldt efter DR serien fra 1968, Sonja fra Saxogade. En serie der på fornemmeste vis skildrede livet i Istedgade kvarteret i slutningen af 1960’erne, hvor tingene så markant anderledes ud end de gør nu. Det er nok ikke en serie, der siger de fleste yngre mennesker noget i dag. “Det er heller ikke noget vi har meget fokus på i vores hverdag eller bruger til noget”, forklarer Josefine Holt. Der er dog et enkelt billede af Sonja i caféen. Så kan dem der husker de fantastiske skuespilspræstationer af blandt andre Jytte Abildstrøm og Bodil Udsen tænker tilbage med et smil. Der er generelt mange gode grunde til at besøge Cafe Sonja.

Share