Ny DR dokumentar sætter fokus på ’Det store adoptionstyveri’

Ny DR dokumentar sætter fokus på ’Det store adoptionstyveri’

I 1979 blev David Kildendal Nielsen adopteret fra Indien til Danmark, hvor han vokser op i en tryg familie i Holeby på Lolland. Men da han som voksen begynder at interesse sig for sin adoptionshistorie, tegner der sig et helt andet og dystert billede af forløbet, end han og hans adoptivforældre forventede. David Kildendal Nielsens historie er langt fra enestående.

På jagt efter sandheden – og ansvaret

I dokumentarserien ’Det store adoptionstyveri’ følger DR nogle af de voksne, der i 1970’erne og 80’erne som børn bortadopteres til Danmark mod de biologiske forældres vidende – alle fra det samme børnehjem i Indien. I jagten på sandheden kommer der historier frem, som afslører løgne, manipulation og et lyssky samarbejde mellem lederen af et indisk børnehjem og et dansk adoptionsbureau.

Hvordan det kunne ske? Hvad var de danske myndigheders rolle? Og hvor skal ansvaret placeres?

“Adoption er forbundet med mange følelser og kan være et meget sårbart emne. I et land som Danmark forventer man derfor også, at myndighedernes opgave er at hjælpe og sikre, at alt ved ens sag går efter bogen. I dokumentarserien er det ambitionen at give et fuldt billede af sagen fortalt gennem de mennesker, som det handler om, og desuden få nogle klare svar på, hvilken rolle det danske adoptionsbureau og de danske myndigheder har spillet. Med nyheden om DIA’s lukning, er sagen kun blevet mere aktuel og dokumentarens formål er at give perspektiv på systematikken, alvoren og omfanget af samarbejdet mellem det indiske børnehjem og det danske adoptionsbureau”, siger Søren Slumstrup, redaktør i DR Dokumentar.

Baggrund og kontekst
DR har arbejdet på dokumentarserien i over et år. Den 20. december 2023 modtog Socialministeriet DR’s spørgsmål på baggrund af de oplysninger, der fremgår af denne dokumentarserie. 20 dage senere gav ministeriet besked om, at svarene kunne blive uaktuelle, når DR sendte dokumentaren. Kort efter meddelte Danmarks eneste adoptionsbureau, Danish International Adoption (DIA), at det stopper bureauets adoptioner. Dermed er al transnational adoption til Danmark ophørt.

’Det store adoptionstyveri’ er i tre afsnit. Første afsnit kan ses på DRTV søndag den 21. januar og på DR1 mandag den 22. januar klokken 20.30.

Share