Pusherstreet på Christiania er gravet op

Pusherstreet på Christiania er gravet op

En af Danmark mest kendte gader, Pusherstreet, blev lørdag gravet op af christianitter, der ønsker et endeligt opgør med de kriminelle banders hashhandel.

Christiania er et område på Christianshavn i København, der i mere end 50 år har fungeret som en fristad med en række specielle spilleregler. Det meste af Christiania er den tidligere Bådmandsstræde Kaserne. I starten af 1970’erne blev det ellers efterladte kaserneområde besat af det man dengang kaldte slumstormere. Personer, hvoraf de fleste havde ro i det københavnske hippiemiljø, der blot flyttede ind i de efterladte huse. Fristaden Christiania blev grundlagt i 1971.
I 1978 blev det stadfæstet af højesteret, at Christiania skulle ryddes. Dette skete dog ikke, og senere på året blev udarbejdet en lokalplan for området. I 1989 vedtog Folketinget en Christianialov, der gjorde det muligt benytte området lovligt. I 2011 blev en del af Christiania overdraget til Fonden Fristaden Christiania, hvortil der blandt andet blev skaffe penge via salg af folkeaktier.

På Christiania er opstået en lang række virksomheder, kultur- og spillesteder. Desuden er det en af de største turistattraktioner i Danmark

PusherStreet på Christiania i København har siden 1980’erne været udgangspunkt for hashhandel i en række opsatte boder. Handel der har været styret af kriminelle bander, og som ofte har ført anden kriminalitet med sig.

Flere gange har poliet forsøgt at rydde gaden. I 2004 førte en rydning til flere anholdelser. I 2016 ryddede Christianitterne gaden efter et skuddrama. Boderne og hashsalget er dog gang på gang skudt op igen.

Den 6. april 2024 gravede christianitter gaden op som en symbolsk handling for at lukke den organiseret hashhandel, og i stedet starte en gade med plads til kultur og ophold. En begivenhed der fik enorm opbakning og medieopmærksomhed. Mange københavnere var desuden mødt op for at få en brosten, som souvenir, med hjem.

Share