Her er de mest oversete kriser i 2020

Her er de mest oversete kriser i 2020

Både sygdomme og konflikter er i top-5 over de kriser, som en stor del af danskerne har overset eller helt glemt i 2020. Det viser en undersøgelse, som Læger uden Grænser har fået lavet i befolkningen.

2020 har været et helt særligt år. Mens en krise er blevet overset eller glemt andre år, fordi medierne ikke har prioriteret at lave historier om dem, har langt de fleste andre kriser i år stået i skyggen af coronavirus-pandemien.

”Når vi tænker tilbage på 2020, tror jeg, at mange har svært ved at huske andet end corona og det enorme indgreb i vores hverdag, pandemien har medført. Men på grund af det næsten entydige fokus på pandemien har andre sygdomme og kriser fået plads til at vokse sig større, uden at vi har været specielt opmærksomme på det. På den måde risikerer de at koste endnu flere liv. Derfor er det vigtigt, at vi får sat fokus på netop de kriser, vi har overset – både i medierne og i sundhedssystemet,” siger formand for Læger uden Grænser, Heidi Christensen.

De 5 mest glemte kriser i 2020:

1. Rabies
Der findes en effektiv vaccine mod virussygdommen rabies. Alligevel dør mindst 59.000 hvert år af sygdommen.

2. Cameroun
En voldelige konflikt i Cameroun har sendt flere end 700.000 mennesker på flugt. Boko Haram angriber i nord, og i øst kommer tusinder af flygtninge ind i landet fra Den Centralafrikanske Republik.

3. Tuberkulose
Selvom tuberkulose kan både forebygges og behandles, bliver 10 millioner mennesker syge af sygdommen hvert år – og 1,5 millioner dør.

4. Burkina Faso
Flere end én million mennesker er blevet tvunget på flugt i Burkina Faso, der betegnes som verdens hurtigst eskalerende humanitære krise.

5. Malaria
I 2019 fik ca. 229 millioner mennesker malaria – og 409.000 mennesker døde som følge af sygdommen, der ellers både kan forebygges og behandles.

Share