Dyrene brænder i Brasilien

Dyrene brænder i Brasilien

De påsatte brande i Brasiliens regnskove spreder sig igen, og skaber en bølge af vilde dyr, der flygter fra døden i flammerne.

Selv beskyttede nationalparker med nogle af de mest sjældne dyr i verden, er nu truet af de firmaer, der bevidst sætter skovene i brand for at dyrke soja og producere bøfkød i ruinerne af de vilde dyrs levesteder, melder dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection fra Brasilien.

“Vi har set hjorteunger med brændte ben, forkullede aber, samt jaguarer med brændte poter, som er dehydrerede og sultne,” fortæller João Almeida, direktør for World Animal Protections afdeling i Brasilien.

Her er situationen nu så desperat, at private organisationer kæmper side om side med lokale brandfolk i landets regnskove for at slukke et stigende antal brande i Amazonas, Cerrado og Pantanal, for at redde så mange dyr, mennesker og natur som muligt.

Regnskovens mest ikoniske kattedyr, den store jaguar, er særligt truet af de nye brande, som nu også har bredt sig til Pantanals statslige nationalpark Encontro das Águas. Det er netop dette område, der huser verdens største bestand af overlevende jaguarer.

Derfor sender dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection nu ekstraordinær katastrofehjælp til Pantanal-regnskoven i Brasilien.
Samtidig retter organisationen en appel til danskerne om at bidrage til at redde dyr og natur i et af verdens vigtigste regnskovsområder, der i forvejen er hårdt ramt af kyniske firmaers brutale udnyttelse af de vilde dyrs levesteder.

“De påsatte brande, der forvandler Brasiliens artsrige regnskove til golde marker med soja og kødkvæg er tiltaget, og truer nu også ekstremt sårbare områder i Pantanal, hvor blandt andet den udryddelsestruede jaguar har et af sine vigtigste habitater. Derfor har vi nu etableret et samarbejde med to store lokale organisationer om at oprette redningsstationer for regnskovens dyr, når de bliver fordrevet af flammerne, og mister deres habitat,” siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection DK..

De nyeste tal fra overvågningen af de brasilianske regnskove i Amazonas, Cerrado og Pantanal afslører, at der er startet mere end 3500 nye brande de sidste måneder .
Bag de alarmerende tal gemmer sig tragedien om ufattelige lidelser for både de mennesker og dyr, der lever i området.
Særligt truet er ikoniske dyr som jaguaren, den sjældne hyacint-ara, den store flododder og kæmpemyreslugeren, men også et ukendt antal hjorte, caimaner, aber, fugle og fisk mister livet og deres habitat i flammerne. 

“Hvis dyrene ikke dør øjeblikkeligt eller som følge af deres skader, omkommer de på længere sigt af mangel på føde, når deres levesteder forsvinder i et tempo, der er næsten ubegribeligt”, siger Esben Sloth.

I det hele taget er det ved at være katastrofalt for det unikke dyreliv i Pantanal, der som verdens største tropiske vådområde er hjem for mere end 170 særlige arter af pattedyr, 650 fuglearter og 250 særlige arter af fisk.
Alene sidste år, forsvandt næsten 30 procent af det enorme område, hvilket svarer til mere end Danmarks samlede landareal, og nu truer de nye brande den resterende del af det helt særlige tropiske område.

Derfor er der brug for akut nødhjælp for dyrelivet i form af etablering af flugtveje, transportmidler og redningsstationer, hvilket World Animals partnere IHP og GRETAP, allerede nu er engageret i.

“Indsatsen skal forstærkes og handler konkret om at give førstehjælp til at redde så mange dyr som muligt og derefter finde nye levesteder til dem. Men branden er først slukket, når vi stopper den destruktive fødekæde som er hovedårsagen til rydningen af regnskovene,” siger kampagnechef Esben Sloth, og uddyber:

“En stor del af den soja, der dyrkes på de marker, der før var regnskov, eksporteres til USA og Europa, hvor den bruges som foder til grise, der ender som pølser, flæskesteg og skinke i supermarkedernes kølediske.
For når brasilianske firmaer og deres partnere i USA og Europa er med til at rydde regnskov for at producere bøffer og svinefoder, lider både de vilde dyr i regnskoven og vi opretholder det højintensive landbrug, som vores tamdyr lider under,” siger Esben Sloth.


Fakta om regnskovs-katastrofen i Brasilien:

De seneste beregninger fra National Institute for Space Research (INPE) registrerede 51.711 skovbrande i Brasilien til og med august, sidste år var tallet på 50.694.

Observationer fra Brasiliens egen regering har tidligere fastslået, at der ryddes regnskov, der svarer til mellem to og tre fodboldbaner i minuttet.

I følge rapporten ‘Big meat – big bucks – bigger harm’ (World Animal Protection februar 2021) har de danske koncerner Sydbank, Danske Bank, Dansk Landbrugs Grovvareselskab samt Danish Crown økonomiske interesser i firmaer, der står bag regnskovsrydning i Brasilien.

I 2018 importerede Danmark 1.7 millioner ton soja fra Brasilien, Argentina og Tyskland i 2018. (Den største del af Tysklands soja er importeret fra Brasilien)

Danmark importerede 668 ton bøfkød fra Brasilien i 2019.

Share