Spanske film i Cinemateket

Spanske film i Cinemateket

Cinemateket I København viser her i efteråret en række spanske film i samarbejde med Den Spanske Ambassade.

På fredag kan du fx i La Guerra Más Larga følge fotællingen om hvordan Kolding og #Huescar i Granada blev venskabsbyer! Se denne feel-good dokumentarperle der byder på både fredsbudskab og historisk vingesus. 

Tag en tur til Estremadura med filmen “Cerdita”: solen bager i Saras landlige lille by. Men Sara hader sommeren, da det er den årstid, hvor hendes mobbere er værst. Men i dag bliver anderledes, idet hendes fjender pludselig bliver kidnappet af en mystisk fremmed. Da politiet begynder at stille spørgsmål, er Sara splittet – skal hun fortælle sandheden eller beskytte sin redningsmand?

Den kritikerroste ‘Piggy’ blander sort komedie med skræk og coming-of-age-drama i en unik smeltedigel, hvor Laura Galán fik ros for sin rolle som Sara.

”Utvivlsomt den stærkeste debut i spansk film i årevis,” har Pedro Almodóvar udtalt og roste ved samme lejlighed det Goya-belønnede mor-datter-dramaet Cinco Lobitos for dets usentimentale og humoristiske skildring af kvindens rolle i familien. Den nybagte mor Amaia flytter hjem til sine forældre ved den baskiske kyst for at få ro til at passe sit barn, men dobbeltrollen som både mor og datter er svær at håndtere, særligt da morens helbred begynder at skrante.

I filmen Suro bliver økserne svunget over egetræernes tykke bark og vi følger korkhøsten på nærmeste hold i denne smukke og sanselige spillefilm om Elena og Iván, der venter barn og flytter på landet for at leve det sunde liv. De overtager en gammel korkplantage, men er uenige om, hvordan drømmen om landlivet skal udleves, og lokalsamfundets uskrevne kulturelle konventioner er mange. En kærlig og ironisk skildring af vores forestillinger om livet på landet.

I La Consagración De La Primavera følger vi den unge og lidt stille Laura, der er flyttet til Madrid for at studere. Hun møder ved et tilfælde den hyperintelligente David, der lider af cerebral parese. Laura bliver fast gæst hos Davids familie og påtager sig med tiden et lidt specielt job for David. Bundtroværdigt skuespil, dialog og miljøskildringer får Lauras lavmælte og usædvanlige udviklingshistorie (der også handler om handicappedes seksuelle rettigheder og Igor Stravinskijs musik) til at funkle og fascinere.

Instruktøren af Historia Para No Contar er blevet kaldt ”Spaniens Woody Allen – og det med god grund – for hans blik for storbyintelligentsiasens dårskab er både skarpt og empatisk. Fem historier om forfængelighed og frygt for at tabe ansigt i kærlighedslivet udgør denne tåkrummende, pinlige og voldsomt underholdende emsemblekomedie fra dagens Barcelona. Castet tæller en række af de største navne i denne spanske film lige nu.

I La Maternal følger vi 14-årige Carla, der dasker rundt med sine venner og keder sig i en trøstesløs provinsflække. Hun bliver gravid ved et uheld og sendes på et hjem for unge kvinder, hvor hun skal føde og lære at passe sit barn. Personalet og de andre piger på stedet bliver en erstatning for de familierelationer, Carla ikke har derhjemme, og dette nye fællesskab er filmens kerne.

’Motherhood’ er en af de sjældne film, der ikke bare betragter de unge hovedpersoner, men giver os adgang til selve tilstanden. Det er selvsagt kompliceret at være teenager og alenemor samtidigt, men instruktøren docerer perfekt virkemidlerne i skildringen og Carla Quílez i hovedrollen vandt fortjent prisen i San Sebastián for bedste kvindelige skuespiller.

Se programmet og spilletider på Cinematekets hjemmeside.

Share