Hallgrímur Helgason tager begrebet selvportræt til nyt niveau

Hallgrímur Helgason tager begrebet selvportræt til nyt niveau

At udstille selvportrætter må være en sårbar ting. Og hvis man ovenikøbet udstiller rigtig mange, ikke alle flatterende, sider af en selv, må det også være grænseovertrædende. Det virker som om at det er det, den islandske kunstner, Hallgrímur Helgason, har gjort i hans udstilling i Nordatlantens Brygge midt i København.

Udstillingen Gruppeportræt af selvet åbnede lørdag med en meget velbesøgt fernisering. I de seneste 3 år har Helgason arbejdet med selvportrættet som en måde at portrættere de mange stemmer eller karakterer, man som moderne menneske kan opleve sit sind befolket af. Der er nogle, der snakker derinde, og de er ikke altid enige.

Her står de side om side: den langsomme, den modige, den kreative, den indebrændte, den, der hellere var blevet i sin seng. Hvert portræt rummer mellem 6 og 16 figurer, samlet som hjernekassens særegne rockband. Hallgrímur Helgasons stil er energisk, overvældende, eklektisk, fabulerende, satirisk og bogstavelig talt farverig.

Udstillingens anden halvdel udgøres af papirarbejder fra serien 4Faced. Disse heftige imaginære portrætter rummer alle 4 ansigter og er en visualisering af den multikommunikerende mennesketype, som samfundet af i dag synes at fordre. Som Helgason selv udtrykker det, kræver det 8 øjne at fungere i verden af i dag.

Hallgrímur Helgason er isæt kendt som forfatter i Danmark, hvor hans billedkunstneriske side er mindre kendt. Det kan der blive rådet bod på med denne udstilling, der har fokus på en række senere værker, hvor Helgason udforsker oplevelsen af, at der er mange stemmer i ens bevidsthed; at man ikke er alene i sit eget hoved, så at sige.

Udstillingen kan opleves frem til 26. maj

Share